Kraamzorg
Er breekt voor jou een spannende tijd aan, jullie kleine wonder komt over een aantal maanden op de wereld! Veel dingen moeten geregeld worden, waaronder kraamzorg. Ik ben een zelfstandig kraamverzorgende en mijn werkgebied is Leeuwarden en omstreken. Ik verleen kraamzorg waarbij de behoefte van het gezin centraal staat.
Wacht niet te lang met het aanmelden van kraamzorg!
Na je aanmelding kijk ik of ik plaats heb voor jouw uitgerekende datum en neem ik contact met je op. Als de inschrijving rond is neem ik rond de 30 ste week van je zwangerschap telefonisch contact met je op en dan maken we een afspraak wanneer ik bij je thuis kom voor een intakegesprek.
Tijdens dat gesprek bespreken we onder andere de volgende punten:
- Ga je thuis of in het ziekenhuis bevallen?
- Hoe je een kraampakket kunt aanvragen bij je zorgverzekeraar
- Het bed waar je bij een thuisbevalling op gaat bevallen
- Welke voeding wil je graag geven, borstvoeding en/of flesvoeding
- Wat je nodig hebt voor de baby uitzet
- Het aantal uren zorg waar je recht op hebt volgens het landelijke indicatie protocol
Daarnaast bespreken we jouw wensen en die van je gezin. Zo organiseren we samen de zorg die het beste bij jullie als gezin past. Wil je graag eerst kennismaken voordat je je aanmeldt, dan is dat uiteraard geen probleem! Stuur dan even een bericht via contact, dan neem ik contact met je op.
Wat kun je verwachten van kraamzorg?
Mijn belangrijkste taak als kraamverzorgende is de verzorging van moeder en baby. Hier is kraamzorg ook voor bedoeld, moeder en kind een goede start te geven in een bijzondere levensfase.
Of je nou thuis of poliklinisch bevalt, in beide gevallen zal ik de verloskundige assisteren bij de geboorte van je kindje en ondersteun jou en je partner waar nodig. Uiteraard heeft je kindje zijn eigen plan en kan de bevalling zich zowel in de avond, nacht als overdag aandienen. Mocht de bevalling zich in de avond of nacht aandienen, dan blijf ik minstens tot 2 uur na de geboorte van de placenta bij jullie en help jullie op weg om de nacht in te gaan en we spreken af hoe laat ik er de volgende dag weer ben. Beval je overdag dan blijf ik deze dag bij jullie. Beval je poliklinisch in het ziekenhuis en alles gaat goed, dan ga ik na die tijd met jullie mee naar huis. Als je bevalt in het ziekenhuis op medische indicatie dan ben ik hier niet bij, dan zal ik jullie komen ondersteunen op het moment dat jullie weer thuis zijn.
De kraamperiode is er niet alleen om te herstellen, maar ook om te genieten van de baby en te wennen aan de nieuwe gezinssituatie. In de dagen na de bevalling kan ik een luisterend oor zijn bij de verwerking van de bevalling en zal ik een vraagbaak voor jullie zijn. De eerste dagen zal ik een groot deel van de verzorging van jullie baby en het gezin op mij nemen, zodat je de eerste dagen goed kunt herstellen van de bevalling. Gedurende de week doe ik dagelijks meerdere malen controles bij moeder en baby en heb ik regelmatig contact met de verloskundige over hoe het herstel van moeder gaat en hoe het met de baby gaat. Meestal leer ik eerst je partner om luiers te verschonen, de baby te temperaturen, kruiken warm te maken en hoe de baby in bed gelegd moet worden. Ook zal ik begeleiding geven bij de voeding van de baby, zowel borst- als flesvoeding. Wanneer je eraan toe bent, na een paar dagen, leer ik jou ook alles over de verzorging van jullie baby en laat ik geleidelijk deze zorg steeds meer aan jou en je partner over. Ik vind het ook heel belangrijk dat jullie de baby goed leren kennen, een goede hechting tussen ouder en kind staat centraal!
Mijn taken op een rij:
· Assisteren bij de bevalling of opstart na bevalling in het ziekenhuis
· Verzorging en controle van de kraamvrouw
· Verzorging en controle van de baby
· Hygiëne waarborgen
· Voorlichting en instructie
· Observeren, signaleren en rapporteren
· Regelmatig verschonen van het kraambed en de baby
· Was verzorging
· Sanitair schoon houden
· Bijhouden van andere vertrekken
· Licht huishoudelijke taken
De bevalling
Eindelijk is het dan zover, de baby kondigt zich aan. De ontsluitingsweeën zijn begonnen. In het begin kan het aanvoelen als menstruatiepijn en soms wat lage rugpijn. Langzaam zal het overgaan in weeën die in kracht toenemen en weer wegebben. Je gaat de verloskundige bellen, zij zal komen en inschatten hoeveel ontsluiting je hebt. Zij zal dan ook aan je doorgeven wanneer je mij, de kraamverzorgende mag gaan bellen. Wij zullen bij de intake afspreken wanneer je mij belt voor een “rommelmelding”.
Je bed heb je 3 weken voor je uitgerekende datum op klossen gezet en een plastic zeil ligt op je matras, ook staat het kraampakket klaar. Ik zal tijdens de bevalling dingen klaarzetten zoals emmers voor afval en was, matjes, de babykleertjes en luiers om een warme kruik wikkelen. Verder zal ik de verloskundige assisteren en zal ik jullie tijdens de ontsluitingsweeën ondersteunen.
Wanneer de baby geboren is en het op jouw buik wordt gelegd, zal ik helpen met afdrogen en zorgen dat jullie ongestoord kennis met elkaar kunnen maken. Vlak na de geboorte zullen we ongemerkt wat controles uitvoeren om te kijken of jij in goede conditie bent en blijft. Wanneer je kiest voor borstvoeding zal ik helpen met het aanleggen van de baby. Dit is belangrijk en mooi om dit binnen een uur na de bevalling te doen, dit noemen we het “Gouden uur”. Meestal laten we jullie dan even alleen zodat jullie samen kunnen zijn om dit grote wonder te kunnen bevatten.
Wanneer je kindje is nagekeken door de verloskundige, zal ik, of wanneer de papa het graag wil, de baby aankleden en verder verzorgen. Als de controles goed zijn en jij je goed genoeg voelt kun je lekker onder de douche en zal ik zorgdragen voor een schoon bed zodat je daarna heerlijk kan uitrusten en van je kraamtijd kan gaan genieten.
Zorgverzekeraar
In tegenstelling tot wat veel mensen denken heb je de vrije keus voor kraamzorg en dus de mogelijkheid te kiezen voor je eigen kraamverzorgende, vergoed door je eigen zorgverzekering!
Kraamzorg die geleverd wordt valt binnen de vergoeding van de basisverzekering. Wel is er een wettelijke eigen bijdrage van € 5,10 per uur (2024).
Bij een aanvullende verzekering worden deze kosten vaak geheel of gedeeltelijk vergoed. Ook vergoeding voor een lactatiekundig consult en het aanschaffen van een borstkolf valt bij verschillende verzekeraars in de aanvullende verzekering. Kijk hiervoor goed in je polisvoorwaarden.